Tuesday, December 6

GIVEAWAY 5 YEARS BLOGGING BY FAEZAH MDNOR

Assalammualaikum dan hai 


Time tuh aku baru umur 14 tahun. Ya, form 2. Masih mentah ,kira nak enjoy bagai. Tak fikir next year nak PMR ( time tu masih PMR ). Hujung tahun , aku kehilangan seorang lelaki sampingan dalam novel hidup aku. Iaitu Tok Wan aku. Seorang lelaki yang bagi aku gagah perkasa , baik , alim dan sangat suka bersedekah. Masa tuh aku sedang fokus siapkan kerja sekolah di bilik. Tiba -tiba , mama aku dapat panggilan dari mak saudara aku. Dia telefon mengatakan tokwan aku accident. Masa itu , dunia aku seakan hilang separuh. Ketika itu , Allah saja tahu betapa jatuh sakitnya hati aku kehilangan orang yang aku sayang sangat sangat. Sejak aku bayi hingga besar 14 tahun, tokwan yang selalu jaga. Dia bagai seorang bapa ketika abah mama aku kerja meninggalkan aku dan adik adik.Sekarang hampir 4 tahun arwah pergi meninggalkan dunia yang sementara ini. Al Fatihah.

Apa yang buat aku sedih ialah aku pernah usik tokwan. Masa itu , tokwan bagi duit sebab raya Aidilfitri. Bila tokwan bagi duit pada aku , aku selalu usik " Takkan yang nie je wan, tuu ada duit merah. wow" Mesti tokwan mengelak. Hahaha. Ya Allah, rindunya tak terkata.

Tokwan pernah pesan " Kak , kalau hang tak belajar rajin rajin , nanti hang nak makan apa? Nak makan nasi tepi tong sampah? " Ya, kata kata itu yang bangkit semangat aku untuk terus belajar. Macam memerli dan kutuk tapi itulah semangat aku.

Rindu. Rindu sangat. Orang takpernah nampak kesedihan yang kita pendam sebab mereka ingat kita happy tiada masalah. Tapi , aku gembira dalam kehilangan orang. Setiap kali aku gembira ketawa , mesti akan ada benda hilang. Tak orang mesti barang. WAJIB ! 

Tiad sesiapapun bangkitkan semangat aku. Hurm. 

Apa yang bangkitkan aku semula?


Hati. Hati aku. Hati aku sentiasa berkata " Nabila , kalau kau menangis , nanti kau akan sakitkan jiwa dan raga. Gembiralah walaupun sedikit. Tapi dalam gembira ingatlah Allah. Letakkan pergantungan kita pada Allah. Ingat , yang hidup pasti akan mati. Kita yang hidup kena kuat semangat. Kau berhak untuk gembira. Gembira itu sekejap , sebab itu kena beringat. Jangan ketawa dan gembira banyak , nanti kesedihan akan dilupa "

Have a fun day , guys.

Sunday, December 4

' Gadis Kejuruteraan ' Berkongsi Cerita Yang Dialami. Ergh!

Assalammualaikum dan hai 

Image result for excited hi gif tumblr


Hai semua. Apa khabar? Sihat ? *pfft,sejak bila aku jadi sopan nih?* Holla si panda dan si koala sekaliaan. Fuh! Lama juga aku tak update entrykan? Almaklumlah busy nak berjaya masa hadapan. Aceywah, riak dan takburnya aku. Jangan kecam , bagi duit takpa. Hoho.

Ada juga orang tanya , " Tak update blog dah ka, ka berhenti jadi blogger" Ayoo amma appa, mestilah still blogger. Kalau takde aku mesti sunyi blog. Okay mood perah santan dah maih.
Actually busy nak final !! OMG !! Boleh lagi berangan baca novel , tengok cerita korea thailand bagai. Haih..

Entry kali ini aku nak ceritakan tentang kos yakni jurusan yang aku ambil di institut. Haaa.. Kalau ada yang baca entry sebelum ini tahulah aku belajar dekat mana.. Ada yang takbaca? Okay okay..

Aku menuntut di Japan Malaysia Technical Institute. Haa.. aku belajar di Jepun. Haha. Jepun sangat. Aku study di Penang saja. Nama institut ja acah Japangg gitu. Aku merupakan salah seorang yang ambil jurusan Teknologi Kejuruteraan Pembuatan. Student panggil TKP. Kalau tanya mudah tak study jurusan tuh, aku akan cakap " belajar mana mudah cik kak cik abang" .

Pada aku jurusan kejuruteraan bukanlah mudah seperti kita tengok di drama TV3 pukul 7 petang yang jadi engineer goyang kaki duit masyukk. Oh sama sekali tidak ! Ramai cakap " Alah, sekolah teknik bolehlah pandai" Hello.. nama sekolah boleh kita tahukah dia tuh pandai atau tak?

Selama setahun aku di JMTi , dah banyak jugalah aku belajar tentang kejuruteraan. Rupanya nak menjadi seorang 'jurutera' kemahiran dalam fizik amatlah penting. Nak jadi engineer memang takkan lari dari pengiraan. Pembuatan bukanlah buat bangunan seperti kejuruteraan awam dulu.
Pembuatan lebih kearah main mesin. Taktahu kendalikan mesin memang takbolehlah nak teruskan jurusan pembuatan. Bukan mudah tau.

" Kenapa ambil jurusan pembuatan? Kenapa takteruskan kos kejuruteraan awam?"

Emm.. bagi jawapan itu aku tiada. Yang pastinya aku boleh jawap , " Dah Allah tentukan aku ke arah itu. Takkan aku nak tolak. Teruskan saja." Kadang nak jadi lain tetapi jadi lain. Itu namanya Ketentuan Ilahi. OK?

Sebenarnya, makayah aku pun tak kasi aku ambil kos kejuruteraan , katanya sebab aku PEREMPUAN. Tapi , Alhamdulillah , makayah aku ibubapa yang faham keadaan anaknya yang minat kearah itu. Mak pesan " Selagi hang nak belajar , mama redha dan carilah ilmu sampai hang penat , kak" Sejuk perut aku rasa sebab makan masakan mak. Hoho.

Dengan berjaket biru, tudung hitam, mengendalikan mesin dan otak sentiasa roda yang berputar . Bila tidur saja otak berhenti berputar. Fikir macam mana nak skor dalam subjek.

Subjek yang aku ambil ada 10 subjek. Macam SPM dulu lah pula. Tapi final 5 paper saja.
Kehidupan institut bukan seperti sekolah menengah yang takbuat homework kena denda. Tapi takbuat assignment , takboleh masuk FINAL !

Dan, u know what ?! Aku taksiap assignment lagi !! Okbye, nak sambung buat assignment. Muah.

Have a fun day , guys.
 

Template designed by RRAI | Hak milik Nur Nabila | All rights reserved