Thursday, January 19

Bagaimana Menjadi Seorang Gadis Bahagia? #sharedbynblaaar

Assalammualaikum dan hai 
muka bahagiakah? Selebeh betul.

Macam skemakan tajuk entri? Acah angat angat.. :) 
Entri kali ini aku nak share tentang bagaimana menjadi seorang gadis yang bahagia. Taklah bahagia, tapi tips ini aku pakai untuk kuatkan semangat aku setiap hari dan bagi aku , aku lakukan untuk dapat ketawa aku kembali. Aceywah, boleh ganti Prof. Muhaya. Hoho.
Okay,
Bagaimana Menjadi Seorang Gadis Bahagia?
  • Think Positive.
Caranya, think positive. Apapun bermula dengan fikiran. Sebab , sesetengah orang dia bermula dari fikiran untuk terus tersenyum. Ini serius. Setiap kali aku down, aku akan think positive. Bila aku berfikiran sedemikian, aku ada semangat nak hadapi hari seharian. Tersenyum kalau fikiran kita sentiasa positif. Oh ya, sentiasalah husnudzon. Sangka baik terhadap seseorang. Jangan sangka buruk. Haaa, itu salah satu 'kuman' yang akan memburukkan hari kita.
  •  Sibukkan Diri.
Sibukan diri jika fikiran dalam keadaan serabut dengan masalah. First, fikir masalah dengan baik. Kemudian, sibukan diri dengan aktiviti harian seperti travel ke, memasak ke, kerja ke. Jangan panjat papan kenyataan tepi highway pula yer. hehe. Jangan sibukan diri hingga lupa family. Yang sudah menjadi isteri, sibukan diri dengan keluarga tersayang. Jalan jalan ke atau bercuti dengan mereka. For yang single atau student , sibukan diri dengan aktiviti belajar atau aktiviti harian. Ada duit sikit, pergi jalan jalan tempat yang best best. Wah, impian aku ni. Haha.

  • Jangan Masuk Campur Hal Orang
Hal orang biar urusan orang. Hal kita simpan baik baik jangan bagi orang burukkan. Zaman sekarang jenis suka sangat masuk campur hal orang lain. That's why , orang selalu marah dan kadang maki hamun sebab masuk hal orang. Pentingkan diri kita sendiri sikit soal hal masalah bagai. Jika ada yang perlu dinasihati atau ditegur, cukup sekali menegur dan menasihati. Selebihnya , biar orang itu fikir sendiri. Selepas itu, lalui hari seperti biasa.


  • Solat Diawal Waktu
Bagi orang Islam (wanita) , perlulah solat diawal waktu jika inginkan ketenangan yang berpanjangan. Tidak perlulah menunggu hingga hujung waktu. Solat diawal waktu juga dapat memudakan kerj akita dan beri ketenangan pada jiwa. Bagi yag sukar solat diawal waktu, paksa diri untuk solat awal walaupun sukar bagaimana sekalipun. Dari paksaan akan menjadi keikhlasan.


  • Cuba Happykan Diri Sendiri
Part ini ramai mesti suka. Happykan diri sendiri? Em, macam mana tu? Bagi sesiapa yang minat shopping , shopping lah selagi boleh shopping. Tetapi ingat, jimat kewangan juga. Bagi pada minat travel, travel selagi anda bukan isteri orang. Kepada si isteri, lapangkan masa bercuti bersama ahli keluarga tersayang. Kadang bukan selalu kita happykan diri sendiri. Sebulan sekali atau setahun sekali itu sudah memadai. Jika rasa " Tak tahu apa yang menghappykan diri" . Jawapannya , makanan! Siapa tak suka makan angkat hidung? Majoriti suka makanan. So, makan sebanyak yang boleh untuk happykan diri. Jangan risau tentang berat badan. Zaman sekarang banyak alatan senaman yang cepat menguruskan diri. Kalau rajin, selalu selalulah berjog tau bersenam ringan di rumah. Itu sudah memadai.

Okay, tiu sedikit perkongsian dari aku yang selalu aku lakukan dan amalan. aceywah amalkan sangat. Haha.

By the way , jika nak aku buat lagi perkongsian atau tip, boleh request. Request di komen dibawah atau di cbox okay?

Bila aku kelapangan weekend atau cuti panjang boleh aku layan hampa hampa. Huhu. Taklah bersarang blog.

Annyeong,...
Have a fun day , guys.

Wednesday, December 28

Dua Mahkluk Allah yang Annyeongg !! #mucimahcentap

Assalammualaikum dan hai 



Lihatlah dua makhluk Tuhan yang gemuk dan boolaat ini. Hashtag fokus pada muka mereka berdua. Abaikan muka aku selebeh. Hahaha.
Selain dari family aku, moyang aku, tok moyang aku, mereka dua juga merupakan manusia yang datang pada aku untuk bermanja. *eh sapa yang manja pada siapa nie*HAHA. Depa selalu puji aku cantik, segak, kurus, aishh.. Penatlah telinga dengar. Yaya. Tak cakap pun aku tahulah. HAHAHA *riak dan bohong saja. hehe*

Siapa depa?
Seorang bibik  dan seorang pengurut upahan.Haha.

Mereka antara manusia yang dikurniakan pada aku dariNya untuk menjaga dan mengubah hidup aku. Masing masing suka nasihat dan paling aku suka sikap depa ialah sikap tak cepat terpengaruh dengan benda takbaik. Contoh kalau antara kawan 'kitaorang' buat benda takbaik, mesti ayat selalu dengar "Biarlah. Takpayah ambil tahu. Dia dah besar. Tahulah mana baik mana buruk ". Ayat selalu aku dengar. 

D.A.Y.A.N.A
Seorang gadis yang berkaca mata dan mata panjang. Tak kurus tak gempal. Sedang sedang saja. Seorang yang gelak huhahuha. Kadang aku be like " Dia ni manusia ka hantu langsuir? ". Seorang yang selamba. Jenis takkisah tentang sekeliling. Kaki selfie. Suka selfie, walaupun nak ke kelas sekalipun. Cepat gelabah tapi seorang yang fikir kadang matanglah 'jugak'. ergh? Haaa.. hat nie hampa boleh pinjam duit. Hahaha. Aku selalu jugalah pinjam duit dia bila aku kehabisan wang atau takbawa wang bersama. Kalau aku terlupa sikit nak bayar mesti ayat dia " Takpa nanti belanja aku makan, langsailah hutang hang ". Alahai, senangnya, tapi the best person in the world. Takpernah menyusahkan kawan kawan. Walaupun selalu susahkan aku suruh hantar ke biliknya yang jauh di Selatan. HAHAHA. Kaki travel dari bilik ke bilik juga nie. Minat korea tapi duk Sungai Petani. HUHU

N.U.R.U.L.A.I.N
Seorang bibik. eh bibik pula. Seorang perempuan yang putih bagaikan Minnie Mouse. Kurus nak mateyyy.. Tu pun cakap " Aku gemuk. Hampa takpalah kurus " Rasa macam nak tauk dalam hutan dengar ayat tu. Roomate yang paling rajin. Dari aku start masuk semester satu , sampai habis semester satu, dialah selalu lipat baju aku. Bukan sebab aku takrajin tapi kadang aku assignment tertunda aku banyak. Bila cuti ada mood baru aku lipat. Isokay yer ain. Sem 2 aku lipat pula. Stok makanan aku habis mesti dia share makanan juga. Kalau aku kehabisan duit, dia jugalah manusia yang hulur duit untuk tolong. Thanks gila wei. Dari form 4 sampai umur 18 tahun, belajar tempat sama. Aku syak dia skodeng aku lepas tu ikut aku kemana saja. Eihh seram. HAHAHA. Seorang yang suka baca novel hantu tapi takut nak ke toilet sorang sorang. Aik?Hahaha.

Dayana dan Ain? Apa kelebihan dan kekurangan?
Takdak! Tiada kekurangan tetapi ada kelebihan.

Ya, aku manja. Dan depa dua saja tahan dengan sikap manja dan keras kepala aku. Bukan nak buat drama friendship sebab kami tiga memang tak ship. Kalau ship mesti patah dua sebab Dayana berat. HAHAHA.

Taktahulah macam mana depa boleh tahan sikap keras kepala aku. Selain family aku dan sahabat aku, tiada yang boleh tahan. Tapi depa boleh tahan. Wow!

Keras kepala aku , aku sendiri mengaku memang susah nak buang. 13 TAHUN aku cuba buang tapi memang takboleh. Dan ada seorang ustaz tu cakap " Awak memang takkan boleh buang keras kepala awak sampai bila bila melainkan awak sendiri yang melembutkan " Ya aku takboleh buang tapi aku boleh lembutkan.

So, for Dayana and Ain , thanks dear sebab tahan dengan sikap aku walaupun baru berapa bulan kenal dengan Dayana tapi serupa sejak baby lagi kenal. Bising nak mampuih. HAHAHA.
Okay, takmau buat ayat touching satgi Dayana menangis. Nanti Ain merayu nak tidur satu katil. Hahaha.

Nak kenal depa?
Takyahlah. Depa taksegak. HAHAHA.
Cikadoutt depa punya Instagram:-
Nak promote juga !
@oohvrdsnn (Follow hingga dia follow balik, lepastu unfollow balik kay. Haha)
@nrlainz_ (Follow hingga dia kahwin dengan crush dia. kbye)



Have a fun day , guys.
 

Template designed by RRAI | Hak milik Nur Nabila | All rights reserved